Potential Project

About:
Το Potential Project είναι μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική πρωτοβουλία με έδρα ένα νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία Εξαρχείων. Εκκίνησε τη λειτουργία του με κεντρικό άξονα το διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και επαγγελματιών της τέχνης σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη, τις εκθεσιακές πρακτικές, την περιπέτεια της ιδέας, τη σχέση του έργου με το θεατή και τις προσωπικές εμμονές που διατρέχουν και χαρακτηρίζουν το έργο τέχνης.

Την ομάδα του Potential Project αποτελούν οι: Δημήτρης Γεωργακόπουλος εικαστικός, Καρολίνα Αλειφεροπούλου επιμελήτρια & πολιτιστική διαχειρίστρια, Αλέξανδρος Πλατής θεωρητικός τέχνης & επιμελητής και Βασίλης Νάσης διαχειριστής πολιτιστικής & κοινωνικής εκπαίδευσης.

Photoset
Photoset
Photoset
Photoset
Photoset

Background:
Το Potential Project ξεκίνησε από μια ιδέα του Δημήτρη Γεωργακόπουλου για ένα έργο σε εξέλιξη. Το Μάρτιο του 2019 επιλεγμένοι καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί προσκαλέστηκαν να συμμετάσχουν σε μια σειρά συναντήσεων, η διάρκεια των οποίων θα καθοριζόταν από τους ίδιους και την εξέλιξη των μεταξύ τους συζητήσεων. Το προς διερεύνηση θέμα ήταν το δυνητικό έργο, η «δυνάμει» φύση της ιδέας και η δυνατότητά της να παράγει ενδεχόμενα σενάρια. Είναι αυτάρκης η ιδέα; Ποια η αναγκαιότητα να υλοποιηθεί το έργο τέχνης και ποια η αξία της πρόθεσης; Ποια η σημασία των εμμονών στην επιδίωξη του μη εφικτού; Είναι καταδικασμένη να αποτύχει η σκέψη όταν επικοινωνείται; Τι χάνεται στον ενδιάμεσο εκείνο χώρο, όταν το έργο υπάρχει ήδη αλλά όχι ακόμα;

Στον πρώτο αυτό κύκλο συζητήσεων πήραν μέρος οι:

Καρολίνα Αλειφεροπούλου, Τζένη Αργυρίου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Νίκος Βελιώτης, Θάνος Βόβολης, Βασίλης Γεροδήμος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Γιάννης Ισιδώρου, Άννα Λάσκαρη, Θεοδώρα Μαλάμου, Ηλίας Μαρμαράς, Χριστόφορος Μαρίνος, Ζωή Μουτσώκου, Κώστας Μπασάνος, Όλγα Μπρούμα, Γιώργος Παπαδάτος, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νίνα Παππά, Αλέξανδρος Πλατής, Βαγγέλης Σάββας, Γιάννης Σινιόρογλου, Δημήτρης Χαλάτσης, Δημήτρης Χαρίτος, Coti k, Stewart Ziff.

Ένα βασικό ζήτημα που απασχόλησε την ομάδα ήταν η δημιουργία μιας νέας γενιάς αφηγήσεων, γύρω από τις οποίες μπορεί να συγκροτηθεί ένα παράλληλο, πιθανό σύμπαν. Πρόθεση του project δεν ήταν να υπάρξει μία έκθεση εν είδει συνολικού αποτελέσματος, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία σειρά έργων/προτάσεων ως διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της δυνητικότητας. Περνώντας στην επόμενη φάση από τον Ιανουάριο του 2020 οι προτάσεις αυτές των συμμετεχόντων άρχισαν να παρουσιάζονται, σχηματίζοντας ένα εκθεσιακό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται σε αυτά που συζητήθηκαν και αυτά που προέκυψαν στις συναντήσεις της ομάδας.

Ενώ η έρευνα και ο διάλογος συνεχίζονται, το 2021 το Potential Project σχηματίζει την κεντρική του διαχειριστική ομάδα, διευρύνει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα χτίζοντας πάνω στις βασικές ιδέες που το διατρέχουν και ανανεώνει την αποστολή του ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για τις εικαστικές τέχνες, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.